Tiszakóród Község Önkormányzata

Történetünk

A település és környéke ősidők óta lakott helynek számít, amit a falu határában található több őskori őrhalom is bizonyít. A község nevét 1334-ben Chorod, 1415-ben már Korod alakban írták. A falu ősi birtokosa a Kusaly család volt.

A XIV. században a Kölcseyeknek is volt itt birtoka, melyre 1344-ben a család új adományt kapott. 1488-ban birtokaik egy részét a perényieknek adták el. 1550-ben Kórod-ot a Rozsályi Kúnok szerezték meg, és azt a rozsályi uradalomhoz csatolták. Mikor Rozsályi Kún Annát Barkóczy László nőül vette, vele a települést is megkapta, majd az ő unokája a Kende Mihály felesége lett, s ettől a Kende család lett ura.

A XIX. század elején a Kende családon kívül birtoka volt itt még a gr. Rédey, Bay, Ormós, Bessenyey, Kölcsey, Tholnay, Jármi, Uketyevity, Csiszár, Sántha, Kálnási, Nyeviczkey, Uray családoknak is.

A XX. század elején nagyobb birtokosa Kende Zsigmond volt. Fényes Elek Történelmi Földrajzában leírta, hogy az árvizek miatt sokat szenvedő, a Tisza partján fekvő települést az ár sokszor elmosta, mely így kénytelen volt egyre távolabb költözni eredeti helyétől.

A XIX. század közepén még látható volt a régi falu maradványa a Burgundia nevű részen.


Az oldalon található tartalom Tiszakóród Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign