Tiszakóród Község Önkormányzata

Üdvözöljük községünkben!

Tiszakóród a Szatmári-síkságon, Nyíregyházától észak-keletre, mintegy 105 km távolságra, a Tisza partján található település. A folyó egyben az ukrán határt is jelenti.

A községünk a 491-es útról leágazó alsórendű úton érhető el. Tiszabecs 11 km, Milota 8 km, Tiszacsécse 5 km, Szatmárcseke 9 km, Vásárosnamény 38 km, Nagyar 17 km, Fehérgyarmat 24 km távolságra található a községtől.

A falutól nyugati irányban található a Túr folyó. Itt ömlik a Túr vize a Tiszába. A település érdekessége, hogy a sokszor nagyon magas vízállású Tisza miatt a Túr folyó vizét néhány méter magas, úgynevezett bukógáton keresztül engedik a Tiszába, hogy magas vízállásaikor a Tisza vissza ne duzzassza a Túr vizét, ami így vízesésként ömlik le. A bukógát melletti diófaligetek, s a vízesésként ömlő Túr nyáron a környék kedvelt kiránduló és fürdőhelye.A falu neve a magyar „kóró” szó –d, vagy –gy képzős származéka. Mivel a kifejezés "bokor, cserje" jelentése igen kései nyelvünkben (1763), bizonyára nem ezzel, hanem a "száraz, kemény növényszár" jelentéssel alakult a név. Egy másik, 1374-ből való adat szerint a falu tiszai átkelőhelyet őrzött, így az sem elképzelhetetlen, hogy az őrhelyet, őrtornyot jelentő „góró, góré” szóból származik.

Tiszakóródhoz Tiszakóród-Újkóródtanya külterületi település rész tartozik. A külterületen élők száma: 94 fő.

A község a fogyatkozó lélekszámú szatmári települések közé tartozik.


Az oldalon található tartalom Tiszakóród Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign